TYÖUUPUMUKSESTA SAIRAUSLOMALLE – VINKKEJÄ HENKISELLE PUOLELLE

Työuupumuksen takia ei sairauslomalle kovin helposti jäädä. Uupujat kun useimmiten ovat niitä tunnollisimpia työntekijöitä, jotka eivät ihan helposti anna periksi, vaan tekevät kaikkensa hoitaakseen työnsä kaikin puolin hyvin. Kun työuupumuksen takia päätyy sairauslomalle, sairauslomalla olo jo itsessään vaatii erilaisia asioita, kuin olisi poissa töistä jonkin fyysisen vamman tai sairauden takia. Pyrin keräämään tälle sivulle sairauslomaan liittyviä asioita, jotka olen joko itse kokenut tai kuullut muilta työuupumuksen takia sairauslomalla olleilta. 

1.Sovi selkeästi työnantajasi kanssa siitä, miten haluat olla sairauslomasi aikana yhteyksissä työpaikkaasi.

Kun jäät sairauslomalle, sovi selkeästi, että miten haluat olla yhteyksissä työpaikkaasi. Kerro selkeästi omat toiveesi ja korosta, että toiveesi huomioonottamalla esimiehesi sekä työkaverisi pystyvät parhaiten tukemaan toipumistasi.

Mieti miten haluat sairauslomastasi tiedotettavan oman tiimisi sisällä tai yrityksen sisällä laajemmin. Sovi esimiehesi kanssa siitä, miten sairauslomasi kommunikoidaan yrityksen ulkopuolelle. Se, että ei tiedä, että kuka nyt tietää mitä ja miten poissaolostani on eri tahoille mahdettu infota, aiheuttaa ihan turhaa epävarmuutta. Selkeys, luottamus ja suorapuheisuus on tässäkin turhaa huolta ja pohdintoja ehkäisevä juttu.

Mieti millaisista työasioista haluat pysyä sairasulomasi aikana kartalla ja miten usein haluat työkuulumisia kuulla. Sopikaa selkeästi, että miten ajantasalla pitämisestäsi huolehditaan. Miten hoidetaan, että saat tiedon kaikesta tarpeellisesta ja voit kokea, että sinulla on edelleen paikka organisaatiossa ja työyhteisössä, mutta että pystyisit irtautumaan joka päiväisistä työhuolista kunnolla.

Mieti valmiiksi, että millaisen yhteydenpidon työkaverien kanssa koet toipumistasi tukevana. Toiset eivät halua ollaan missään tekemisissä työkavereiden tai työasioiden kanssa, toisille työkavereiden tuki yhteydenpidon muodossa on tärkeää ja työpaikan tilanteissa ajantasalla pysyminen helpottaa ajatuksia paluusta.

2. Huolehdi, että viimeistään sairausloman alussa järjestetään kolmikantaneuvottelu

Sovi mahdollisimman nopeasti järjestettäväksi kolmikantaneuvottelu, jossa työuupumukseen ajaneita asioita käsitellään Sinun, esimiehesi sekä työterveyden kesken. Sinulla on oikeus myös pyytää mukaan henkilöstön edustaja. Kolmikantaneuvottelu olisi kylläkin hyödyllisempi toteuttaa jo heti kun työuupumuskokemuksia alkaa tulemaan. Kolmikantaneuvottelun muita nimityksiä ovat työkykypalaveri, työterveysneuvottely sekä verkostoneuvottelu. Yhteistä näille kaikille on, että tapaamisen tavoitteena on löytää yhteisymmärrys työntekijän ja esimiehen välille niistä työkykyä tukevista toimenpiteistä, jotka sekä työntekijä että työnantaja pitävät sopivina. Tarkoituksena on löytää ratkaisut, joiden avulla työntekijä voi jatkaa työssään tai palata työhönsä ilman riskiä työkyvyn heikentymisestä uudelleen. Kela vaatii tällaisen neuvottelun järjestämisen viimeistään kun työntekijä on ollut 90 päivää yhtäjaksoisesti työkyvytön.

Valmistautuessasi kolmikantaneuvotteluun suosittelen analysoimaan ja listaamaan valmiiksi sinua työssä kuormittaneet tekijät ja mieti muutosehdotus, jolla sinusta tilannetta pystyttäisiin muuttamaan. Keskustelkaa heti ensimmäisestä neuvottelusta lähtien myös siitä, että miten ajattelette töihinpaluusi  tulevan mahdollisimman sujuvasti jossain kohtaa tapahtumaan ja kerro rohkeasti siinä sinulle tärkeät asiat. Epävarmuus tulevaisuudesta oli minulla ainakin yksi suuri toipumista hidastava tekijä. Huoli tulevaisuudesta syö pahasti. Pahimpia  kuulemiani juttuja ovat olleet uupunutta syyllistävät toimet, kuten uupuneen työtehtävien hävittäminen, uupuneen poistaminen työpaikan organisaatiosta kokonaan tai alentaminen ilman keskustelua asianomaisen kanssa.

Jossain tilanteissa sairauslomalle jäädessä kaikki voimavarat ovat jo niin totaalisen loppu, että kolmikantaneuvottelua kannattaa siirtää sen verran, että uupunut on saanut vähän voimiaan takaisin ja kykenee järkevällä tavalla osallistumaan neuvotteluun.

3. Varaudu oireiden pahenemiseen sairausloman alussa

Varaudu siihen, että kotiin jäädessäsi voisit vain nukkua. Itse nukuin ensimmäisen kuukauden ajan suurimman osan vuorokaudesta. Unta riitti jostain aina vain käsittämättömät määrät. Neljän viikon jälkeen voimat alkoivat onneksi palata ja energioiden palaamisen kroppaan tunsi voimakkaasti ja se tuntui todella hyvältä ja lohduttavalta.

4. Pyydä läheisiltäsi herkästi apua sairauslomaan liittyvien paperiasioiden hoitamisessa

Jos tuntuu, että jo jonkun aikaakin on ollut vaikea huolehtia omien asioiden, kuten laskujen maksun, hoitamisesta, pyydä läheisiltäsi apua sairauslomaan liittyvien paperiasioiden hoitamiseen. Monesti läheiset saattavat kokea avuttomuutta nähdessään rakkaansa voivan todella huonosti ja haluaisivat kaikin tavoin auttaa, mutta eivät oikein tiedä, että miten sen tekisivät. Tässä olisi yksi selkeä ja hyvä kohta, missä voisit varmasti saada ihan konkreettista tukea. Se, että ei kykene tarttumaan esimerkiksi päivärahahakemuksen täyttämiseen on todella kuormittavaa, kun tietää koko ajan, että pitäisi ja pitäisi, mutta kun ei vain pysty. Samalla kuitenkin kasvaa koko ajan huoli taloudellisesta ahdingosta, joka vain edelleen vaikeuttaa toipumista.

5. Tiedosta, että sairauspäivärahan perusteeksi ei riitä pelkkä työuupumus

Jotta voisit toipua työuupumuksesta sairauslomalla ja olemaan oikeutettu saamaan sairauspäivärahaa, sinulle tulee diagnosoida jokin sairauspäivärahaan oikeuttava sairaus. Työuupumus ei sitä ole. Siksi usein lääkärintodistukseen kirjataankin syyksi masennus tai jokin fyysinen oire, joka on seurausta nimenomaan stressistä ja uupumuksesta. Masentuneeksi “tuomitseminen” voi tuntua pahalta, kun kokee, että asiat ovat kyllä muuten oikein hyvin ja ongelmat rajautuvat hyvin voimakkaasti työpaikkaan. Omaksi parhaakseen kannattaa kuitenkin Kelan papereita esim. täytellessään nöyrästi vain kirjoitella, että on sairas ja itsellä on ongelmia, eikä niinkään kertoa työoloista. Tämä, jotta saat varmemmin sairauspäivärahaa. Työpaikan syyksi ei siis missään tapauksessa kannata kaikkea laittaa, vaikka siltä itsestä tuntuisikin ja syyt sieltä todellisuudessakin löytyisivät.

6. Varmista itsellesi riittävästi aikaa toipua.

Sairauslomaa taidetaan useimmiten työuupumustapauksessa kirjoittaa melko lyhyissä pätkissä, vaikkakin ainakin minä koin sen huonona asiana. Jos koko ajan takaraivossa kalvaa ajatus siitä, että ehkä joudun palaamaan töihin jo seuraavan kuukauden alussa, vaikka tuntuu, että en ole siihen vielä lainkaan valmis, tuntuu hyvin raskaalta. Kuten kaikenlainen epävarmuus yleensäkin. Vaikka lääkärit ilmeisesti eivät oikein työuupumustapauksissa voi kirjoittaa kovin pitkää sairauslomaa yhdessä pätkässä, niin neuvon keskustelemaan lääkärin kanssa valmiiksi, että miten pitkään sairauslomaan varaudutaan, mikäli ei jotain yllätysnopeaa kunnon palautumista tapahdu. Minua ainakin auttoi valtavasti se, että tiesin, että jos oloni on sellainen, että koen tarvitsevani lisää sairauslomaa, niin sitä tulen saamaan. Vapauttaa oloa, kun ei tarvitse toipua jonkin annetun aikataulun mukaan. Joskin tunnollinen suorittaja asettaa silti helposti itse omalle toipumiselleen aikataulun ja ikäänkuin suorittaa sairaustamistakin. Pyri olemaan tekemättä sitä. Valitettavasti en kyllä osaa neuvoa, että miten.

7. Muista, että työuupumus ei parannu pelkästään sairasloman tai lääkityksen avulla.

Työuupumus on seurausta pitkäkestoisesta ylikuormituksesta työssä. Ylikuormitusta voi olla ollut syystä tai toisesta. Jotta työuupumus saataisiin hoidettua ja sen pahentuminen estettyä, on kuormitusta aiheuttaneita asioita muutettava ja siihen tarvitset apua. Jos yksin kykenisit niitä asioita muuttamaan, niin olisit sen varmasti jo tehnyt. Siispä hae, pyydä ja ota vastaan apua tarvittavilta tahoilta.

Lue myös ohjeita sairauslomaan liittyviin byrokraattisiin kuvioihin.