
Kirjan kuvaus
”Nostan työsuojelun mukaan työuupumuskeskusteluun siksi, että työn ja työpaikkojen ongelmasta puhuttaisiin siellä, missä se syntyy, missä se vaikuttaa ja missä se voidaan ratkaista.” Näin kirjoittaa Merja Karjalainen kirjansa johdannossa.
Tunnistatko oman työsi kuormituksen lähteet? Onko mitä kuuluu -kysymys osa työpaikkasi keskustelukulttuuria? Saako teillä töissä sanoa, että nyt en jaksa, ja saako sen sanomisen jälkeen apua vai leiman otsaansa? Puhutaanko työpaikallasi säännöllisesti työsuojelusta ja työn psykososiaalista riskeistä? Osaako työnantajasi toimia niin, että sinun työpaikallasi kenenkään ei tarvitse pelätä uupuvansa?
Terve ihminen väsyy, uupuu ja lopulta sairastuu fyysisesti tai psyykkisesti, kun kuormitus ylittää pitkäkestoisesti voimat. Työ ei kuitenkaan työturvallisuuslain mukaan saa sairastuttaa tekijäänsä. Saman lain mukaan työolosuhteista vastaa lopulta aina työnantaja.
Työsuojelu kuuluu nykyajan työyhteisö- ja työnantajataitoihin. Tästä kirjasta saat pohdittavaa ja vastauksia siihen, mitä se tarkoittaa työntekijälle, työnantajalle, esimiehelle, työsuojelupäällikölle, työsuojeluvaltuutetulle ja koko työyhteisölle.
Merja Karjalainen, FM ja yhteisöpedagogi (AMK), on tehnyt pitkän uran toimittajana ja erikoistunut työsuojelun ja työhyvinvoinnin aihepiireihin. Hän yritti vaikuttaa oman työnsä kuormittavuuteen ja työnantajaansa kolmen vuoden ajan, tuloksetta. Hän turvautui työsuojeluviranomaiseen saadakseen ulkopuolisen puolueettoman tahon ottamaan kantaa siihen, toimiko työnantaja työturvallisuuslain mukaisesti vai sen vastaisesti. Kokemuksestaan hän kertoo kirjassa otsikolla Rakastin työtäni, kunnes aloin vihata sitä.
Kustantajan sivut: https://basambooks.fi/sivu/tuote/jaksamisen-rajat/2672839