Most people feel guilty about taking breaks—but science shows rest is just as vital as hard work

Julkaisija: Quartz, 19.7.2017

Kirjoittaja: Brad Stulberg

Esittely:

Quartzin julkaisema Brad Stulbergin kirjoitus on näin kesälomien aikaan hyvin ajankohtainen ja suosittelen lukemaan artikkelin. Se toimii hyvänä muistutuksena siitä, miten kannattavaa on antaa itselleen lupa ja mahdollisuus kunnolla levätä lomalla. Syyllisyyden poteminen lomalla laiskottelusta pitäisi ainakin kokonaan unohtaa.

Etenkin urheilijat tuntevat hyvin levon merkityksen. Jotta kovasta harjoittelusta syntyisi tulosta, niin lihasten pitää antaa myös levätä ja palautua. Levossa vasta tapahtuu kehitys ja lihas kasvaa. Jos treenaa kovaa, mutta ei huolehdi riittävästä levosta ja palautumisesta, menee ylikuntoon. Olo on väsynyt ja tulokset huononevat. Ihan samalla tavalla tapahtuu aivoille ylikuormitustilanteessa.  Kun esimerkiksi työssä aivot joutuvat kovalle kuormitukselle, mutta lepo ja palauttaminen jätetään liian vähiin tai unohdetaan käytännössä kokonaa, niin tuottavuus huononeen ja laatu kärsii. Jotta ihminen pystyisi toimimaan tehokkaasti pitempiä aikoja ja kehittämään itseään, niin työn ja levon pitää olla tasapainossa.

Yli 40 prosenttia uusista luovista ideoista syntyy silloin, kun niitä ei aktiivisesti työstä. Tähän tulokseen on päätynyt Yorkin ja Kalifornian yliopistojen tutkijoista koostunut tutkimusryhmä. Useat tutkimukset ovat osoittaneet myös, että tehokas oppiminen tapahtuu, kun aktiivisen opiskeluhetken jälkeen antaa aivojen tehdä ihan jotain muuta ja levätä ennen uutta opiskelurupeamaa. Monien tieteellisten tutkimustenkin perusteella lepo siis todellakin kannattaa.

Eli nauti lomastasi ja rentoudu todellakin hyvällä omalla tunnolla!

Tästä pääset artikkeliin.