TYÖUUPUMUHISTORIAN TALLENTAMINEN

Uupuminen tapahtuu vähitellen ja siksi sen aiheuttamia muutoksia itsessään ei ole niin helppo havaita. Sama on toipumisen kanssa. Vakavassa työuupumuksessa olotila on jotain ihan muuta kuin terveenä, joten toki sen huomaa kun olo alkaa olla parempi.  Silti muutoksen suuruutta ei välttämättä tiedosta tai kaikkea ei huomaakaan. Silloin kun olotilan parannuksen huomaa se auttaa kuitenkin toipumaan. Sillä se tuo uskoa muutoksesta parempaan. Omien tunteiden ja olotilojen tallentaminen voi auttaa.työuupumushistorian tallentaminen usein helpottaa toipumista

Päiväkirja tallentaa ajatukset ja tunteet, blogi myös jakaa ne tukihenkilöille

Tuntemusten tallentaminen voisi onnistua esimerkiksi päiväkirjan tai blogin avulla. Omien tuntemusten kirjoittaminen paperille auki on todella helpottavaa ja hyvää terapiaa monelle.  Uupuneena muisti muutenkin jo takkuaa ja ajatukset ovat sumuisia. Tämän vuoksi todella helposti unohtuu, että miten kaikki onkaan mennyt ja miltä on milloinkin tuntenut. Eteneminen toipumisesta voi hämärtyä ja usko on koetuksella, kun tuntuu, että aikaa kuluu ja muka mikään ei muutu.

Eräs ystävä, joka on pitänyt sairautensa ajan blogia uupumuksestaan kertoi, että tuo blogi on toiminut paitsi tunteiden purkamisen paikkana, se on myöskin ollut kanava, jonka kautta hänen ystävänsä ovat pystyneet seuraamaan vointiaan. Se on kuulemma ollut tosi hyvä juttu siinä mielessä, että kun ystävät ovat voineet lukea sairauteen liittyvät asiat blogista, niin silloin kun on vitetty aikaa yhdessä, on voinut keskittyä ihan muihin asioihin kuin sairauteen. Toisaalta ystävät ovat blogin kautta kyenneet myös helposti näkemään, että milloin on ollut erityinen tarve tuelle ja ovat sitten oma-aloitteisesti osanneet tarjota apuaan erityisen vaikeissa kohdissa.l

Työuupumusta käsitteleviä blogeja

Videopäiväkirja tai Vlogi paljastaisi toipumisen ulkoiset vaikutukset

Päiväkirjan ja blogin pitämisten lisäksi löysin mielenkiintoisen tavan tallentaa työuupumuksen kokemusta toipumisen konkretisoimiseksi kirjasta Hymyn takaa, jonka on kirjoittanut Minna Hermunen. Hän harmitteli kirjassaan, että miten hyvää olisi varmasti tehnyt, jos olisi ymmärtänyt videoida ensimmäiset psykoterapiakäyntinsä.

Kirjoittaja koki, että vaikka tuollaisen videon katsominen olisi voinut olla tosi rankkaa myöhemmin, niin se olisi kuitenkin varmasti tuonut lisää uskoa toipumiseen toipumismatkan varrella, kun olisi kyennyt vertaamaan, että miten paljon eteenpäin on jo alusta päässyt. Toisaalta videota ei olisi missään nimessä ollut pakko myöhemmin katsoa, jos se olisi tuntunut liian ahdistavalta.

Tuntemusten tallentaminen vlogiin on myös vaihtoeto päiväkijan pitämisestä

Ehkä vlogin eli videoblogin pitäminen, vaikka vain pelkästään itselleen, olisi helpoiten toteutettava tapa. Se olisi hyvä vaihtoehto päiväkirjan pitämiseen niille, joille kirjoittaminen tökkii vastaan. Omalla kohdallani kun katson aikaa taaksepäin, niin luulenpa, että ihan jo jostain valokuvista olisi voinut nähdä itsessään tapahtuneen muutoksen, jos olisi sattunut kuvia esim. ensimmäisten sairauslomaviikkojen aikana ottamaan. Muistan kyllä sen tunteen vieläkin, miltä tuntui katsoa peilistä todella väsyneen, kauhuissaan olevan ja surullisen ihmisen kasvoja. Vaikka edelleenkin peilistä katsoo mielestäni väsähtäneen näköinen nelikymppinen nainen, niin tuolla naisella on kuitenkin paljon paljon iloisempi ja onnellisempi ilme.