NUKKUMINEN

Nuku, nuku, nuku ja nuku!

Edelleen töissä käydessään työuupunut ei aina tajua, miten voimakas väsymys on. Jos sitten jää jossain kohtaa sairauslomalle tai muulla tavoin tarjoutuu tilaisuus pysähtyä, niin silloin vasta väsymys vyöryy päälle. Voisi nukkua suunnilleen kellon ympäri 7 päivää viikossa. Mieli on muutenkin maassa ja kun siihen yhdistyy fyysinen väsymys, niin olo on helposti todella kurja. Ja huono omatunto alkaa kolkuttelemaan, kun ei saa mitään aikaiseksi. Jo sairauslomalla olo ilman että on mitään näkyvää sairautta, tuntuu oudolta ja osan työuupuneista mielestä väärältäkin.

Suosittelen kuitenkin nukkumaan. Niin paljon kuin vain pystyt. Järjestä sille aikaa. Ja anna itsellesi lupa nukkua, niin paljon kuin nukuttaa.

Aaltoileva väsymys

Minulla meni ensimmäiset kolme viikkoa lähes totaalisesti nukkumiselle, vaikka en ollut aiemmin kokenut niinkään fyysistä väsymystä, vaan vain henkistä. Heräsin aamulla huolehtiakseni lapset kouluun ja hoitoon. Sen jälkeen menin takaisin sänkyyn. Nukuin siihen asti kunnes lapset palasivat kotiin. Välillä nukuin vielä alkuillastakin sohvalla. Ja sitten vielä pitkät yöunet päälle. Tuntui siltä, että unta olisi riittänyt paljon enemmänkin ja lasten ja perheen takia oli vain sinniteltävä hereillä osa päivästä. Tätä jatkui ekassa vaiheessa tosiaan noin kolme viikkoa. Sitten aloin huomata, että kroppaan alkoi palata energiaa ja aloin tuntea itseni pirteämmäksi. Hitaasti. Vähitellen. Jaksoin tehdä edes jotain.

Väsymys paheni myöhemmin uudelleen ja tällaisia väsymyskausia on toipumisaikanani ollut useampi. Välillä tuli olo, että miten voin olla näin väsynyt aina ja aina vaan. Alkoi huolettaa, että onko minulla jokin fyysinen juttu, jonka takia olen niin väsynyt. Teetin laboratoriomittauksia, jotka olisivat voineet selittää väsymyksen. Kaikki arvot olivat kuitenkin kohdillaan eikä fyysistä syytä väsymykselle niiden kautta löytynyt. Mietin, että nukunko jo liikaa ja väsymys johtuukin jo siitä. Pohdin, että olenko vain laiska ja että väsymys onkin ihan normaalia ja minusta on vain tullut heikko ihminen, joka valittaa ja lamaantuu ihan pikkujutuista. Hain syitä vaikka mistä muista asioista, vaikka kuinka olin lukenut ja minulle oli kerrottu, että henkinen väsymys ja masennus usein kyllä aiheuttavat juuri tällaista voimakasta väsymystä.

Herkistynyt väsymiselle?

Nykyään voidessani paremmin, väsymys on todella paljon vähentynyt. Olisin siis voinut antaa itseni rohkeasti olla väsynyt ja olla huolehtimatta turhaan, että miten saisin väsymyksen nyt vain äkkiä pois. Aika ja toipuminen uupumuksesta todellakin auttoivat. Joskin luulen, että toipuminen on edelleenkin kesken. Ainakin huomaan edelleen herkästi, että kun olen touhunnut jotain asiaa useamman päivän todella innolla ja kovaa, niin seurauksena on edelleen poikkeuksellisen kova väsymys. Ehkä kroppa on oppinut herkemmin varoittamaan havaitessaan samoja merkkejä, jotka pidempään jatkuessaan aikoinaan ajoivat työuupumukseen. Tai sitten mieleni on vain herkempi havainnoimaan väsymyksen merkkejä kropassa ja suostuu yhdistämään ne liian kovaan tekemiseen. On kumpi tahansa totta tai molemmat, niin mielestäni tämä herkkyys on todella hyvä juttu tukiessaan uusien tapojen ja toimintamallien omaksumista.

Muista, että väsymys voi johtua myös muusta kuin uupumuksesta

Koska väsymyksen takaa voi toki löytyä muitakin syitä kuin uupumus tai masennus, niin neuvoisin käymään myös sen osalta lääkärissä.  Ihan jo ajatuksella, että voisi poissulkea ainakin tietyt melko yleisetkin fyysiset syyt, jotka aiheuttavat väsymystä. Tällaisia ovat esim. raudan puute, kilpirauhasen vajaatoiminta, diabetes sekä uniapnea.

Älä pelkää väsymystä, vaan anna itsellesi lupa ja aikaa olla väsynyt.

Älä häpeä nukkua, vaan anna itsellesi lupa ja järjestä mahdollisuuksia siihen.